Travme v otroštvu nam povzročijo stiske, ki jih tedaj ne zmoremo razrešiti in tako, puščamo aspekte zavesti (delčke duše) tam, zataknjene v času in spominu  zato, da gremo kot otroci sploh lahko naprej skozi življenje. Ko je travma, ki smo jo doživeli zakopana zelo globoko v nas, se dostikrat niti ne zavedamo, da je tam, a doživljamo odsev te potlačene travme kot emocionalne reakcije v vsakdanjem življenju – te reakcije so boleče, zato se odzivamo natanko tako, kot smo se ob prvotni travmi: naredimo vse kar je v naši moči, da pobegnemo od tega kar čutimo v upanju, da se bomo počutili bolje, a to nas postavi na mučno pot, kjer posvetimo celo življenje begu pred samim sabo, saj se kar naprej izogibamo soočanju s tem, kar čutimo.

Pri zdravljenju notranjega otroka s postopkom zaključevanja, ki privede do emocionalne integracije (po metodi Teal Swan: The Completion Process) je oseba ves čas pri polni zavesti in se prepusti intuitivnemu toku misli, ki privedejo do spomina v rani mladosti (v oblikovanju naše podzavesti v obdobju od 0 do 8 let), kjer tiči korenina emocionalnih izbruhov, ki kasneje kot odmevi kličejo po integraciji. Vsaka izkušnja, ki jo doživimo med tem procesom je veljavna in vse se zgodi točno tako, kot je potrebno da se zgodi ob tem času. Sprožilci (zunanje situacije, vsakdanje težave, ki izzovejo naše odzive, čustvene izbruhe in reakcije) se pojavljajo v naše dobro, čeprav so za nas običajno boleča izkušnja. Sprožilce lahko vidimo kot sporočila, ki nosijo odmev nečesa pomembnega, tako jih lahko uporabimo sebi v prid, saj je vsak od njih lepa priložnost za integracijo. Ob močnejši travmi, se naša zavest lahko razcepi večkrat in tako je nekatere močnejše emocije postopek zaključevanja potrebno izvesti večkrat. Kmalu opazimo napredek, saj ob enakaih situacijah ali ravnanju oseb okoli nas, nismo več tako močno emocionalno sproženi in doživljamo vse več notranjega miru.

Postopoma se znebimo negativnih asociacij, ki jih imamo s tem sprožilcem in tako postopoma čedalje manj reagiramo ob teh zunanjih sprožilcih in jih začnemo povezovati z integracijo in z občutkom boljšega počutja namesto slabega. Ko se enkrat pomen nečesa spremeni, lahko življenje živimo povsem drugače. Nič več ne živimo defenzivno in se ne počutimo več kot žrtev. Počutili se bomo, kot da nam vesolje pomaga, namesto da bi bili v zmoti, da načrtno želi da trpimo.

Sprva je dobro, da smo skozi proces vodeni z usposobljenim terapevtom, kasneje pa je dobro, da se ta proces naučimo delati sami in si s tem povrnemo moč, do samo-zdravljenja. S tem procesom ničesar ne silimo, naše bitje se poskuša zdraviti in bo to ves čas počelo z ali brez naše zavestne pomoči. Če smo sproženi in se zavedamo, da se je emocija sprožila, smo pripravljeni in sposobni predelati, karkoli pride na plan med procesom integracije. Vedno gremo v smeri svojega zdravljenja (proti stanju celosti). Travma povzroči, da delček nas obtiči v preteklosti in nato komunicira z nami preko emocionalnih sprožilcev v upanju, da ga kmalu priključimo (integriramo) k sebi v sedanjost, da smo spet prisotni v sebi kot celota.

Zelo pomembno je, da travme sprejmemo v svojo zgodbo, ki nam kaže, kaj bomo postali. Travma mora postati del tega, kar bomo v bodoče postali. Če tega nismo sposobni storiti, se nikoli ne prebijemo skozi travmo. Za vsem kar se nam je zgodilo stoji višji namen in brez teh izkušenj ne bi mogli tako kvalitetno izpolnjevati svojega namena, ne bi mogli tako globoko čutiti in sočustvovati z ljudmi, ki so se jim zgodile podobne stvari, a travm še niso uspeli premagati. Ko takšna darila, kot so boleče izkušnje, uporabimo v svojo moč in rast, močno napredujemo v zavesti in osebnostnem razvoju, posedujemo sposobnosti, ki jih drugače ne bi imeli in tako lahko s tem učinkovito pomagamo drugim, jih emocionalno podpremo in pripomoremo k dvigovanju kolektivne zavesti.

.

Mnenja strank:

“Denis Forte je zelo čuteč, predan in zaupanja vreden terapevt. Že ko sem ga prvič spoznala, na tečaju šamanskega zdravljenja, sem si rekla, da ko bom šla kam na zdravljenje, pojdem k njemu.

Emocionalna integracija je močan proces, kjer te Denis vodi zelo potrpežljivo, prisotno in ljubeče skozi proces zdravljenje notranjega otroka. Meni je bil tako dragocen občutek, da se mu ne mudi, da je tam zate, da si res vzame čas in je podpora. V drugo, ko se je zgodil velik premik v meni, je bil občutek na koncu tako blažen, da sem od hvaležnosti in sreče kar obstala.” – Katja

“Z emocionalno integracijo sem se srečala v želji, da bi končno za vselej porušila most med tisto prvo negativno otroško izkušnja, ki pravzaprav v neki meri zaznamuje vsakega od nas in katera je razlog za mnogo težav, ki jih doživljamo v odrasli dobi na različnih področjih življenja.

Pri meni je ta izziv predstavljal partnerski odnos oz. občutek nevrednosti ljubezni, praznine in osamljenosti.

Sam postopek emocionalne integracije je izjemno nežen in hkrati intenziven. Odkar sem opravilo to izkušnjo se v meni ne pojavlja več nič kar bi predstavljalo ločenost, ne poznam občutka neljubljenosti, še manj osamljenosti. Ne potrebujem več zunanjih potrditev vrednosti. Ni sprožilcev tesnobe in strahu pred izgubo ali podobnih čustev. Čutim zlitje z vsem. Čutim, da smo vsi eno z vsem in da ne obstaja  nič drugega kot celota vsega kar je, vse sem jaz, vse je v meni in jaz sem del vsega kar obstaja. Izjemna izkušnja, ki pa jo občutiš v vsej svoji veličini šele skozi čas.” – Nina

“Po besedah terapevta sem pričakovala nekakšno olajšanje in da določene stvari iz moje preteklosti v času otroštva razčistim. Iskreno moram povedati, da so rezultati te terapije presegli moja pričakovanja, saj že med samo terapijo se je v meni zgodilo ogromno premikov, že naslednji dan pa sem tako rekoč začela se celit in okrevat, kar je prineslo še nekaj spominov iz preteklosti in tudi ljudi, s katerimi sem mogla se pogovoriti, predvsem pa stopiti v bran mojemu notranjemu otroku in dokončno reči Ne. Izkušnja je bila neverjetna, verjamem, da mi je pomagala in sigurno se bom zanjo odločila še kdaj.” – Sandra

“Emocionalna integracija mi je pa pomagala sprevideti, da razumevanje določenih stvari, čustva, zaznave niso absolutne. Lahko jih premaknem, spremenim, oblikujem. Da lahko stvari in odgovornost vzamem v svoje roke in je ne prelagam ali izročam drugim. To mi daje hkrati svobodo in vrača moč, da lahko oblikujem svoje življenje tako, kot ga jaz želim in ne kot drugi.” – Katja

“Ko mi je Denis priporočil emocionalno integracijo, me je najprej preplavil strah. Odpirati potlačena, boleča čustva iz otroštva je vse kaj drugega, kot prijetno doživetje. K sreči sem dokaj hitro dojela, da je prišel čas, da se s tem soočim.

Proces emocionalne integracije je preprost, čustveno pa izredno globok. Izpostavila bi dva ključna dejavnika, ki sta omogočila, da je majhna punčka (notranji otrok) stopila pred mene, takšna kot je.

Kot prvo, počutila sem se popolnoma varno. Drugo pa,vedela in čutila sem, da nisem sama. Da bom deležna pomoči, če bo potrebno.

Boleče je bilo, a bližnjice ni. Verjemite, druge poti ni. Sprejeti notranjega otroka je edina pot do svobode, notranjega miru in celovitosti. Delček tega sem začutila takoj po procesu.

Hvaležna sem za čudovito darilo, ki je bilo temu dodano. Občutila sem, da sem vredna ljubezni in sočutja, da je vse, kar čutim prav in pomembno. V trenutkih ranljivosti je to neprecenljivo. To zmore le človek z velikim srcem. Hvala, Denis.” – Tinka

“Z emocionalno integracijo sem se srečala prvič. Denisu sem popolnoma zaupala saj ga kot terapevta poznam že dolgo. Denis mi je postopek lepo opisal tako, da sem bila na njega lepo pripravljena. Emocionalno integracijo sem doživela kot ponovno povezavo z notranjim otrokom, opuščanjem zamer, soočanje z travmo in sprejemanje ljubezni. Med postopkom sem čutila kako me Denis kot terapevt pripravlja na kritičen trenutek, ko se bom morala ponovno soočiti z težko travmo iz otroštva. DA bila sem pripravljena, da se soočim z njo in jo izpustim iz svojega življenja. Ter tako naredim prostor za novo življenje, ljubezen in dojemanja sveta okoli sebe. Vesela sem tudi, da svojo travmo nič več ne uporabljam za lastno izsiljevanje in izgovore. Po terapiji so moja čustva dobila smisel, vsaka stvar je dobila svoj pomen in notranji otrok se je veselil in sodeloval z menoj.” – Sky