Glavni vzroki za nastanek bolezni ali težave izvirajo veliko prej preden se le ta pojavijo v fizični obliki kot bolečina, slabost ali pojav. Bolezenska stanja se pričnejo na mentalni in čustveni ravni ter nato preidejo v fizično, saj je bolezen le manifestacija globljega mentalnega ali čustvenega vzroka.

Misli in čustva imajo veliko moč nad našim telesom, saj telo odraža natanko tisto, kar se dogaja v naši glavi. Na primer: tumor je lahko posledica globoke žalosti, ki smo jo doživeli v otroštvu in je še nismo rešili ali očistili. Glavni vzrok telesne bolezni je vedno travma, ki je lahko le vznemirjajoča ali neprijetna izkušnja. Na primer: vsaditev bolečega prepričanja je lahko travma za nekoga, odstavitev dojenčka od dojenja je lahko travma… posilstvo in vojna je le travma ekstremne oblike, ampak vsaka nerešena in nerazčiščena travma se lahko pojavi kot fizična bolezen.

Nerešena travma nas postavi v stanje odpora, ker se nismo prebili skoznjo. Preživeti travmo ni enako kot razrešiti le to in spet poiskati celovitost sebe. Najti moramo način, da nam bo ta travma lahko služila in koristila, ne pa škodila. Če se oddaljimo od nje, ostane rana, ki se ne zaceli in ne pozdravi. Čustvena in duševna travma vpliva na model našega bitja, našega energijskega telesa, ki nato obvesti naše fizično telo, kaj naj storiti in kaj naj postane, da nas bolj nazorno obvesti, kaj moramo storiti, da zrastemo in preidemo nazaj na pravo pot, ki nam je bila namenjena.

Da gremo z življenjem ali dejanji v napačno smer, nas opozarjajo tudi fizične poškodbe, ki nastanejo pri udarcih, padcih ali nesrečah, saj vesolje deluje po zakonu privlačnosti, kar pomeni, da lahko pridemo v stik s poškodbo ali nesrečo le, če se na nek način že ujemamo s takšno vibracijo nezgode. Vsem tem opozorilom, ki nam jih vesolje predstavi, je potrebno prisluhniti, saj nam želi povedati, da smo pomembni in da naj prisluhnemo sebi za naše najvišje dobro.

Dve najpogostejši vibraciji znotraj nas, ki nas naredijo dovzetne za nesreče, sta občutek popolne nemoči (igranje vloge žrtve) in tendenca k samo-kaznovanju zaradi občutka krivde. Omenjene nesreče so tako način, ki nam ga (zaradi naše vibracije) vesolje ponudi, da razrešimo krivdo in si (morda nevede) omogočimo, da si na ta način odpustimo, saj menimo, da smo bili s tem že primerno kaznovani.

Razlog, da sploh pride do nesreče (poškodba, udarec…), sta mentalna in čustvena težava, ki ju je potrebno razrešiti. Tudi mesto poškodbe ni naključje, saj mora biti tam predhodno prisotna že energijska ali telesna šibkostTerapija energijskega zdravljenja lahko takšne vibracije odpravi, ko se nahajajo še v energijskem polju okrog telesa in s tem prepreči, da bi se poškodba sploh manifestirala v telo. Če je fizična poškodba že nastala, pa bo takšna terapija uravnala energijsko polje, kar privede do hitrejše regeneracije poškodbe. Ko oseba razreši tudi čustvene in mentalne travme,  pa s tem prepreči, da bi se poškodba ali bolezen ponavljala. S pogovorom in primernim vodenjem do korenine in vzrokov za nastalih težav, terapevt osebi pokaže pot do mentalne in čustvene svobode (po metodi svetovno znane duhovne učiteljice Teal Swan: The Completion Process).

.

Analiza stanja energijskih točk – čaker

Čakre so barvni energijski vrtinci v in na našem telesu ter tudi zunaj fizičnega telesa. Glavne čakre potekajo vzdolž hrbtenice od trtice do vrha glave in so transformatorji univerzalne življenjske energije, ki nadzorujejo naše telesne funkcije in um.

Čakre so odgovorne za nadzor in dovod energije v posamezna področja telesa. Obstaja 7 glavnih čaker. Vsaka višja čakra pomeni višje bivanje. Ko so polno aktivirane in odprte, se počutimo zdravi, prerojeni, polni moči in kos vsem nalogam v vsakdanjem življenju. Ko pa se počutimo nejevoljni, spremenljivega razpoloženja, ali pa nenehno utrujeni in razdražljivi, takrat je velika verjetnost, da katera od čaker ne deluje pravilno – lahko, da je prekomerno delujoča, prešibka ali pa zaprta.

primernim nihalom lahko terapevt ugotovi stanje čaker in na podlagi tega stranki svetuje, na kateri aspekt svojega bivanja je trenutno najbolje, da se osredotoči za prehod na bolj harmonično življenje, izboljšanje zdravjadobro počutjenotranjo izpolnjenost in zadovoljstvo.